Inatherm beschikt over jarenlange kennis en ervaring op het gebied van een gezond, aangenaam en energiezuinig binnenklimaat.

Inatherm nieuws

06-04-2018 - Inatherm & Interland Tech...
Inatherm & Interland Techniek vieren dit jaar beide ee...
23-01-2018 - VSK 2018: BEZOEK ONS IN H...
Introductie nieuw platform Van dinsdag 6 tot en met 9 feb...
01-11-2017 - De inductie-units van Ina...
Inatherm plafondinductie-units zijn geschikt voor ventilatie, koeling en...

Inatherminologie

Omschrijving "LCC / Life Cycle Cost"
De LCC, of Life Cycle Cost, wordt steeds belangrijker bij de aanschaf van een HVAC-installatie. Hiermee wordt namelijk niet alleen de aanschafprijs bedoeld, maar alle kosten gerelateerd aan een product tijdens de economische levensduur. Om de LCC te berekenen worden de energie- en onderhoudskosten bij de investering opgeteld, waarna de restwaarde wordt afgetrokken.

LCC, gemiddelde LBK85% energiekosten
Wanneer we naar de totale kosten van een luchtbehandelingskast (LBK) kijken, is het duidelijk dat de energiekosten veruit de grootste kostenpost zijn. FläktWoods heeft berekend dat 80-90% van de totale kosten van een LBK met een levensduur van 20 jaar op gaat aan energie (elektriciteit, verwarmen en koelen).

Rendement LBK
Uit het gegeven dat de energiekosten het grootste deel van de LCC van een LBK voor zich nemen, is het rendement van de LBK van groot belang. Een hogere initiële investering kan snel worden terugverdiend als dit lagere energiekosten met zich meebrengt. Het rendement van de LBK is, naast drukverliezen over filters, regelkleppen, geluiddempers, etc., afhankelijk van de efficiëntie van de onderdelen in de LBK, zoals de ventilatoren, de motoren en de warmtewisselaar.

Externe invloeden op LCC
Ook zaken buiten de LBK, zoals de locatie, de buitenlucht- en retourluchttemperatuur, energieprijzen, luchthoeveelheden en de luchtdruk in het kanaal hebben invloed op de LCC.

E-mailFacebookTwitterLinkedIn
Terug naar de vorige pagina
Outlet bij Inatherm Lees meer
Modulaire luchtbehandelingskasten Lees meer
Onze volledige BIM bibliotheek Lees meer
Luchtdichtheidsklasse D Lees meer
ErP Directive 2009/125/EC Lees meer
CleanVent vuilafstotende coating Lees meer
Brandkleppen en vlinderkleppen Lees meer
Service & Support Lees meer
Hygiënische ventilatiesystemen Lees meer