Inatherm beschikt over jarenlange kennis en ervaring op het gebied van een gezond, aangenaam en energiezuinig binnenklimaat.

Inatherm nieuws

06-04-2018 - Inatherm & Interland Tech...
Inatherm & Interland Techniek vieren dit jaar beide ee...
23-01-2018 - VSK 2018: BEZOEK ONS IN H...
Introductie nieuw platform Van dinsdag 6 tot en met 9 feb...
01-11-2017 - De inductie-units van Ina...
Inatherm plafondinductie-units zijn geschikt voor ventilatie, koeling en...

Inatherminologie

Omschrijving "Rookgasventilatoren: normen en regelgeving"
Elke open haard, of er nu gestookt wordt met vaste of gasvormige brandstoffen, heeft een goede rookgasafvoer nodig. Omdat deze broodnodige afvoer niet zonder gevaren is, zijn er in Nederland verschillende regels in het leven geroepen. Bouwbesluit, verdunningsfactor, NEN normen en NPR Praktijkrichtlijnen vormen samen documenten en rekenmethodes waarmee de goede werking van een openhaard meestal gegarandeerd kan worden.

Kachel of openhaard met vaste brandstoffen (hout of pellets)
Misschien kent u het wel: rook- en/of roethinder in de kamer omdat de schoorsteen niet voor voldoende trek kan zorgen en de rookgassen weer terug de kamer in komen. Vervelend, maar niet echt gevaarlijk, omdat we die rookgassen zien en ruiken. Door dan de kachel of openhaard niet meer te voorzien van brandstof, gaat het vuur uit en met het openen van wat ramen en deuren komen we vaak van de overlast af. Hoe komt het nu dat die schoorsteen niet voldoende trek kan bieden? Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen, zoals:

  • Te kort rookkanaal
  • Te kleine diameter rookkanaal
  • Belendende gebouwen of bomen in de buurt van de uitmonding
  • Lekkende schoorsteen

Dit is voorafgaand aan het bouwen van een nieuwe schoorsteen allemaal te berekenen en in te schatten. NEN 1078 herbergt een heleboel informatie om mogelijke tekortkomingen vooraf in te schatten. Met behulp van het rookgasventilator selectieprogramma dat Inatherm intern in gebruik heeft kunnen onze medewerkers u helpen te bepalen wat wel en niet kan/mag en dat in een PDF-bestand aan u beschikbaar te stellen. Alleen zijn er ook veel gevallen bekend waar bijvoorbeeld na een paar jaar die boom in de tuin zorgt voor een valwind, waardoor de schoorsteen niet meer voldoet. Het aanpassen van een bestaande situatie is vaak ondoenlijk. Verslepen, verhogen of het vergroten van de diameter van de schoorsteen is technisch niet altijd mogelijk en is ook kostentechnisch niet efficiënt. Een rookgasventilator kan dan uitkomst bieden. Inatherm kent twee typen ventilatoren voor dit soort toepassingen: type RS met horizontale uitblaas en type RSV met verticale uitblaas.

Openhaard
met gasvormige brandstoffen (aardgas of propaan)
Een heel ander verhaal wordt het als er geen hout of pellets voor de verbranding gebruikt worden, maar gas. Dat kan aardgas zijn, waarop in Nederland ook gekookt wordt of bijvoorbeeld propaan (veel toegepast in buitengebieden waar geen gasnetwerk ligt). Bij de verbranding van dat gas komt koolmonoxide (CO) vrij en die dient te allen tijde afgevoerd te worden. Dit is namelijk een reukloos en kleurloos, maar dodelijk gas. Indien de schoorsteen dus niet voldoende trek kan bieden, komt dit koolmonoxide in de woonkamer met alle nare gevolgen van dien.

Dit was voldoende aanleiding voor de wetgever hiervoor bepaalde wet- en regelgeving voor vast te leggen. Uitvoerige bestudering van Bouwbesluit, NEN 1078, 1087, 2757 en 8757 leert dat een rookgasafvoer van een gasgestookte open haard voorzien moet zijn van een mechanische rookgasafvoer met doorstroombeveiliging. Omdat de teksten in voorgenoemde normen nogal juridisch van aard zijn, heeft de wetgever ook een praktijkrichtlijn opgesteld, namelijk NPR 3378. Hierin staat een vertaling naar praktische invulling aangevuld met duidelijke voorbeelden en schetsen. Aangezien het ons niet is toegestaan uit deze uitgave te publiceren, kunt het exemplaar van Inatherm ten kantore in Waalwijk inzien. Neem hiervoor contact op met onze medewerkers.

Verdunningsfactor: een veel gehoorde kreet

Door toepassing van het door GASTEC goedgekeurde beveiligingssysteem RSVG is een gasgestookte openhaard in vele situatie toepasbaar. Echter de plaats van uitmonding moet ook aan bepaalde regels voldoen. De af te voeren rookgassen mogen op geen enkele wijze weer aangezogen kunnen worden door een opening die bedoeld  is voor de ventilatie van de woning. Om de juiste plaats te bepalen, of te controleren of de ideale plaats voldoet aan de regelgeving, is er een formule beschikbaar waarmee de verdunningsfactor uitgerekend kan worden. De formule is echter redelijk complex en omvat een factor waarmee de plaats van afvoer ten opzichte van een ventilatieopening is vastgesteld. Hiervoor zijn diverse situatieschetsen opgesteld en een keuze hierin is soms erg lastig.E-mailFacebookTwitterLinkedIn
Terug naar de vorige pagina
Outlet bij Inatherm Lees meer
Modulaire luchtbehandelingskasten Lees meer
Onze volledige BIM bibliotheek Lees meer
Luchtdichtheidsklasse D Lees meer
ErP Directive 2009/125/EC Lees meer
CleanVent vuilafstotende coating Lees meer
Brandkleppen en vlinderkleppen Lees meer
Service & Support Lees meer
Hygiënische ventilatiesystemen Lees meer