vav regelaar tandwiel

Variabel volumeregelaar werking

De variabel volumeregelaar (VAV) wordt toegepast in het luchttransportsysteem om de luchthoeveelheid te kunnen variëren afhankelijk van de bezettingsvraag (bijvoorbeeld op basis van CO2 of temperatuur). Dit principe van Variable Air Volume wordt toegepast om energie te besparen. Een VAV-systeem gebruikt een kleine luchthoeveelheid bij weinig vraag uit de ruimte en een grote luchthoeveelheid bij veel vraag uit de ruimte. De VAV-regelaars van Inatherm zijn ook toepasbaar als constant volumeregelaar (CAV) en verkrijgbaar in ronde en rechthoekige uitvoeringen.

Variabel volumeregelaar nodig voor uw project?

Wij denken graag met u mee. Laat uw gegevens achter en één van onze specialisten neemt z.s.m. contact met u op!

Variabel volumeregelaar werking

De variabel volumeregelaar bestaat uit een meetkruis, een klepblad, een servomotor en een behuizing. De regelaar is aan beide zijden uitgerust met rubberen afdichtingen voor een luchtdichte aansluiting op het kanaal. Het klepblad is ook voorzien van een rubberen afdichting, zodat de luchtstroom volledig kan worden afgesloten.

Bekijk hier het gehele aanbod variabel volumeregelaars.

VAV-regelaar werkingsprincipe

In bijgevoegde afbeelding is het werkingsprincipe van de VAV-regelaar weergegeven in een schema.

A. Temperatuursensor geeft actuele ruimtetemperatuur (A) door aan de temperatuurregeling

B. Actuele ruimtetemperatuur wordt vergeleken met de gewenste ruimtetemperatuur (B)

C. Verschil A-B, de gewenste luchthoeveelheid (C), wordt doorgegeven aan de volumestroomregelaar

D. Gewenste luchthoeveelheid wordt vergeleken met actuele luchthoeveelheid (D) 

E. Verschil C-D, het signaal (E), wordt doorgegeven aan de motor, waarna de positie van het klepblad wordt aangepast

Energiegebruik

Een VAV-systeem is een vraag gestuurde luchthoeveelheidsregeling. Bij verminderde koelvraag leidt dit tot lagere luchtdebieten en derhalve tot een lager energiegebruik in vergelijking met CAV-systemen. Verder kan simpelweg op CO2 worden geregeld en op basis van aanwezigheid. De VAV-(I-)systemen scoren derhalve goed op het gebied van energiegebruik.

Ronde en rechthoekige VAV-regelaars

Inatherm levert een groot programma VAV-kleppen in zowel ronde als rechthoekige uitvoering. De ronde VAV-regelaars van Inatherm worden toegepast om de luchthoeveelheid in ronde kanalen te regelen. Het klepblad is voorzien van een rubberen afdichting, zodat de luchtstroom volledig kan worden afgesloten.  De rechthoekige VAV-regelaars worden toegepast om de luchthoeveelheid in rechthoekige kanalen te regelen.

Servomotor

Daarnaast bestaat de mogelijkheid verschillende protocollen toe te passen voor de aansturing van de motor (0-10V (Standaard), Bacnet, Lon, Modbus). De verschillende volumeregelaars zijn standaard voorzien van een Belimo MF 24 V servomotor, die door een extern signaal wordt aangestuurd. Dit is een motor zonder Bus communicatie. De regelaar kan optioneel worden voorzien van een Belimo MP-Bus motor, een motor met LONWORKS- of Modbus-communicatie of een Siemens KNX motor.

Voor meer expliciete informatie over de variabel volumeregelaars van Inatherm bekijk dan onze brochure.

Onze technische specialisten vertellen u graag meer over de mogelijkheden van het VAV-systeem. Neen contact met ons op via onderstaand formulier.

VRAGEN OVER ONZE VARIABEL VOLUMEREGELAARS?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor informatie over onze variabel volumeregelaars.

 

manbellen