Veelgestelde vragen

Wat is een rookgasventilator?

Een rookgasventilator wordt geplaatst op de schoorsteen en garandeert een optimale trek in het schoorsteenkanaal. Dit zorgt voor een perfecte verbranding, waardoor u onder alle omstandigheden kunt genieten van een feilloze werking van de open haard of kachel.

Hoe werkt een rookgasventilator?

Wanneer de rookgasventilator gaat draaien, ontstaat er onderdruk in het schoorsteenkanaal. Deze gegarandeerde trek in het kanaal zorgt ervoor dat verbrandingsgassen goed naar buiten worden afgevoerd. Bovendien trekt de ventilator verse lucht uit de woning naar het vuur, waardoor u profiteert van een optimale verbranding. De ventilator kan met een eenvoudige (eventueel draadloze) regeling worden bediend.

Wat is de oorzaak van een slechte trek in het schoorsteenkanaal?

Een slechte trek in het schoorsteenkanaal zorgt ervoor dat verbrandingsgassen niet goed naar buiten worden afgevoerd. De oorzaak van een slechte trek bij een houtgestookte haard is vrijwel altijd terug te voeren op een aantal punten:

 

  • Verkeerde afmetingen van het rookkanaal en/of de open haard
  • Nieuwe kachel met beter rendement wordt aangesloten op een bestaand schoorsteenkanaal (lagere temp. rookgassen)
  • Te weinig luchttoevoer in de woonkamer
  • Weersomstandigheden
  • Vervuild schoorsteenkanaal

Is een rookgasventilator verplicht?

Op grond van het Bouwbesluit is een rookgasventilator verplicht indien een gasgestookte openhaard wordt geplaatst in een mechanisch geventileerde woning, tenzij u een gesloten gashaard plaatst. Eventueel kan een rookgasventilator nodig zijn bij een houtgestookte openhaard indien de diameter van het rookkanaal te smal is voor de haard.

Moet de RS/RSV rookgasventilator altijd aan bij het stoken?

Bij het stoken van uw kachel in combinatie met een RS of RSV rookgasventilator adviseren wij om de ventilator altijd te laten draaien. Laat u de ventilator uit tijdens het stoken dan bestaat de kans dat de condensator van de ventilator verbrandt.