schoolventilatie ventilatie in scholen

ventilatie in scholen

De kwaliteit van het binnenklimaat op scholen is vaak onder de maat. Een ongezond binnenklimaat beïnvloedt zowel de gezondheid als de leerprestaties van kinderen.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN OP HET GEBIED VAN SCHOOLVENTILATIE?

Wij denken graag met u mee. Laat uw gegevens achter en één van onze schoolventilatie specialisten neemt z.s.m. contact met u op!

Schoolventilatie

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de CO2-concentratie in Nederlandse scholen vaak te hoog is. In naar schatting 80-88% van alle leslokalen voldoet de binnenlucht niet aan de referentiewaarde die in de wet- en regelgeving gehanteerd wordt als de minimumkwaliteit.

Elke dag blijven duizenden leraren en leerlingen ziek thuis als gevolg van een slecht binnenmilieu op school: een te hoog CO2-gehalte, hoge temperaturen in de zomer, vochtproblemen in lokalen en in veel gevallen geluidshinder. Vermoeidheid, geurhinder, oogirritatie, hoofdpijn, benauwdheid en andere gezondheidsklachten zijn aan de orde van de dag. Door de juiste systeemkeuze te maken voor ventilatie in scholen kunnen deze problemen worden verholpen. Bij de schoolventilatie systemen die Inatherm en Interland Techniek aanbieden wordt onderscheid gemaakt tussen een centraal ventilatiesysteem en een decentraal ventilatiesysteem.

Het is van groot belang dat onze leerlingen en docenten een gezonde leer- en werkomgeving hebben. Het juiste ventilatiesysteem selecteren is hierin een belangrijke factor. Iedere school is anders en vraagt ook om een maatwerk schoolventilatie-systeem. Maar welke ventilatiesystemen zijn geschikt om een gezonde binnenklimaat in scholen te realiseren? Hieronder bespreken we enkele schoolventilatie voorbeelden en welke keuzemogelijkheden er zijn.

Centrale schoolventilatie

Systeemkeuzes schoolventilatie

Centrale schoolventilatie kenmerkt zich door een centrale opstelling van één of meerdere WTW-units of luchtbehandelingskasten. Vaak worden deze centrale systemen op het dak of in de technische ruimte geplaatst. Vanaf de centrale luchtbehandelingskast worden met luchtkanalen de ruimtes en lokalen voorzien van toe en -afvoer. Meestal wordt de toe- en afvoerlucht in de lokalen verzorgd door roosters of andere luchtverdeelapparatuur zoals inductie-units, textiele luchtverdeelslangen of Activent luchtkanalen.

Er zijn verschillende regelmogelijkheden voor de toe- en afvoer van lucht, waaronder regeling op basis van CO2. Bij regeling op luchtkwaliteit (CO2, VOC, RV) wordt er per lokaal of ruimte geventileerd op basis van de vraag uit deze betreffende ruimte. Er wordt dan een referentiewaarde ingesteld (bijvoorbeeld maximaal 1200ppm CO2) waarop het schoolventilatiesysteem de luchthoeveelheid zal afstemmen. De luchtbehandelingskast is voorzien van constante drukregeling op de motoren zodat deze het totaaldebiet afhankelijk van de vraag automatisch aanpast. Vaak worden de afzonderlijke componenten centraal aangestuurd en gemonitord met een gebouwbeheersysteem (GBS).

 

Centrale schoolventilatie met activent

SYSTEEMWERKING

Activent is een ventilatiesysteem voor het toevoeren en (tochtvrij) verdelen van lucht in een ruimte. Een Activentkanaal is voorzien van een grote hoeveelheid kleine nozzles in de kanaalwand, die de lucht over de gehele lengte van het kanaal gelijkmatig verdelen en grote luchthoeveelheden in lage luchtsnelheden verplaatsen.

Het systeem zorgt dus voor een effectieve ventilatie in de gehele ruimte met gelijke temperaturen in de gehele leefzone. Activent is leverbaar in nozzlepatronen van 60° t/m 360°. Dankzij een slimme CO2-sensor in de ruimte in combinatie met VAV-kleppen wordt de hoeveelheid verse luchttoevoer exact afgestemd op de bezetting in de ruimte. Zo wordt er nooit te weinig of te veel lucht toegevoerd door de VEX HR WTW-unit.

De hoogrendement tegenstroomwisselaar in de WTW-unit samen met het vraaggestuurd ventileren zorgt ervoor dat deze systeemkeuze een zeer duurzame oplossing is voor een schoolgebouw.

 

CENTRALE SCHOOLVENTILATIE MET WERVELROOSTERS

SYSTEEMWERKING

In deze oplossing is gekozen voor HELIUS wervelroosters in combinatie met een hoogwaardige modulaire luchtbehandelingskas type AmberAir. De wervelroosters hebben een hooginducerende werking en een horizontaal uitblaaspatroon wat zorgt voor een tochtvrije ruimtedoorspoeling en een homogene temperatuur in het klaslokaal.

De Eurovent gecertificeerde AmberAir luchtbehandelingskast is modulair samen te stellen en wordt per project op maat samengesteld. De AmberAir voldoet aan de hoogste klassen op het gebied van isolatie, behuizing, luchtdichtheid, duurzaamheid en rendement. Het is dus een uitermate geschikte luchtbehandelingskast voor wanneer er een duurzaam klimaatsysteem gecreëerd wil worden. Daarnaast wordt er dankzij een aanwezigheidssensor en een slimme CO2- sensor de lucht altijd afgestemd op de bezetting in de ruimte. Dit alles maakt deze systeemkeuze een zeer duurzame oplossing voor schoolgebouwen.

Decentrale schoolventilatie

Systeemkeuzes schoolventilatie

Het decentrale schoolventilatiesysteem gaat uit van een decentrale opstelling van de WTW-unit. De unit kan opgesteld zijn op het dak, in het lokaal aan het constructieve plafond, boven het systeemplafond of bijvoorbeeld per ruimte in de gang. Het voordeel van deze systemen is dat er geen (uitgebreide) toe- en afvoerkanalen benodigd zijn. Met name in bestaande schoolgebouwen zijn er vaak bezwaren of bouwkundige restricties voor het aanleggen van uitgebreide kanalenstelsels.

De decentrale schoolventilatie is extra compact en voorzien van aan- en afvoerventilator in combinatie met warmteterugwinning. Een bypass maakt het mogelijk om gebruik te maken van zomernachtventilatie en de unit kan rechtstreeks gestuurd worden op luchtkwaliteitsparameters zoals het CO2-niveau in het lokaal. Het geluidsniveau van decentrale systemen benodigd aandacht om te voldoen aan eisen die gesteld worden aan het maximale installatiegeluid. Ook bij decentrale systemen is het mogelijk om de units op te nemen in een gebouwbeheersysteem (GBS) voor monitoring en aansturing.

 

DECENTRALE SCHOOLVENTILATIE MET NEX-T SG

SYSTEEMWERKING

De NEX-T School Generation (SG) is een decentrale balansventilatie-unit voorzien van warmtewisselaar. De unit is de ideale oplossing om per klaslokaal een optimaal binnenklimaat te creëren voor ventilatie in scholen.

De NEX-T SG, met een geluidsniveau van slechts 33dB(A) bij 950m³/h, is door onafhankelijk instituut Peutz getest op luchthoeveelheid en geluidsniveau en is geschikt bevonden voor de eisen die in het Frisse Scholen‘ programma van
eisen worden gesteld aan een ventilatiesysteem in een klaslokaal. De unit is uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Dankzij de decentrale werking per klaslokaal zijn er ook geen luchtkanalen benodigd in het schoolgebouw.

De lucht wordt door de buitengevel toegevoerd en afgevoerd via unieke corosiebestendige buitenluchtroosters. Op basis van een slimme CO2-, VOC- of RV-sensor wordt er vraaggestuurd geventileerd. Dankzij de warmteterugwinning van de NEX-T SG en de vraaggestuurde ventilatie is dit een zeer duurzame systeemkeuze voor scholen. 

DECENTRALE SCHOOLVENTILATIE MET HYBRIDAIR

SYSTEEMWERKING

HybridAir® is een combinatie van meerdere technieken. het klimaateiland is een toepassing die zowel kan koelen als verwarmen in combinatie met luchttoevoer en geluidsabsorptie. Al deze eigenschappen zijn samengevat in een constructie met een totale hoogte van slechts 85mm, wat het een zeer fraai esthetisch ontwerp geeft.

Het klimaateiland werkt in deze systeemkeuze samen met de VEX330 zeer compacte WTWunit. De VEX330 heeft een formaat dat uitermate geschikt is voor installatie boven een verlaagd plafond. Daarnaast is de unit beschikbaar in twee soorten deuruitvoeringen wat service en onderhoud vereenvoudigd.

In combinatie met een CO2-ruimteregelaar en aanwezigheidssensor wordt er gemeten hoeveel lucht er via de HybridAir® moet worden toegevoerd in het klaslokaal. Deze zeer esthetische systeemkeuze is ook nog eens een duurzame oplossing voor schoolgebouwen.

MEER KENNIS OVER SCHOOLVENTILATIE NODIG?

Lees onze blog speciaal over schoolventilatie. Er is veel gaande op het gebied van binnenklimaattechniek. Via onze blogs gaan we graag nader in op actuele ontwikkelingen en onderwerpen op het gebied van thermisch comfort, veiligheid, regelgeving, welzijn en duurzaamheid. 

 

Schoolventilatie | Blog 1
De minimale eisen voor schoolventilatie nader bekeken

 

Schoolventilatie | Blog 2
Lucht reinigen alleen is onvoldoende in klaslokalen

 

Schoolventilatie | Blog 3
Nog meer adviezen inzake schoolventilatie

 

Schoolventilatie | Blog 4
Garantstelling nodig voor investeringen ventilatie scholen

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN OP HET GEBIED VAN SCHOOLVENTILATIE?

Wij denken graag met u mee. Laat uw gegevens achter en één van onze schoolventilatie specialisten neemt z.s.m. contact met u op!

manbellen