Blokhuispoort

Cultureel bedrijvencentrum

De Blokhuispoort als cultureel bedrijvencentrum. Voor dit project zijn er tot nu toe in de afgelopen drie jaar 19 WTW units geleverd.

Blokhuispoort

Locatie:
Leeuwarden
Categorie:
BOEi

Ook uw project laten slagen?

Wilt u meer informatie over ons aanbod luchtbehandelingskasten? Neem contact op met onze verkoopafdeling!

Over de Blokhuispoort

De Blokhuispoort heeft veel verschillende functies gehad. Van dwangburcht tot gevangenis en van gevangenis tot sociaal ontmoetingspunt op zowel cultureel als zakelijk vlak. De voormalige gevangenis is in 2018 zelfs het bruisende hart van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa. Stichting BOEi, dat oud cultureel erfgoed restaureert en nieuwe functies aan bestaande panden geeft, verhuurt de Blokhuispoort alweer sinds 2015. Op het gebied van cultuur, economie, recreatie en toerisme wordt de Blokhuispoort doorverhuurd aan bedrijven. Ze kunnen gebruik maken van de ruimte voor bijvoorbeeld presentaties. Nu dient de Blokhuispoort dan ook als cultureel bedrijvencentrum. Met de stichting BOEi als opdrachtgever is er een groot project ontstaan waar we erg trots op mogen zijn.

Historie van de Blokhuispoort

De eerste bebouwing op deze plek stamt uit 1499. Het betrof een zogenaamde dwangburcht, van waaruit de opstandige bevolking van het pas veroverde gebied onder bedwang werd gehouden. In de eeuwen die volgden had de Blokhuispoort de functie van gevangenis. Het ontwerp van het gebouw in zijn huidige vorm stamt uit 1870. In dat jaar werd begonnen met realisatie van de plannen die architect J.F. Metzelaar had uitgetekend en zeven jaar later volgde de voltooiing van de Friese gevangenis.

Herbestemming van de Blokhuispoort

Sinds de sluiting van de Rijksgevangenis eind 2007 heeft de Blokhuispoort verschillende nieuwe bestemmingen gekregen. Frisse start-ups houden er kantoor, muziekliefhebbers bezoeken er concerten en de horecagelegenheid biedt ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Ook is er de mogelijkheid om evenementen in het monument te organiseren. Het gebouw biedt tevens huis aan een hostel Alibi waarbij bezoekers de mogelijkheid hebben om in de cellen te overnachten.

Toekomst Blokhuispoort

Met ingang van mei 2015 verhuurt BOEi de verschillende ruimtes in het complex. De exploitatie op het gebied van cultuur, economie, recreatie en toerisme wordt zo verder geprofessionaliseerd. Een belangrijke ontwikkeling in de aanloop naar 2018, het jaar waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is. De Blokhuispoort zal hierbij als welkomstlocatie een centraal middelpunt van de stad vormen.

Kern projectbeschrijving

Voor dit project zijn er de afgelopen drie jaar 19 WTW-units geleverd. Gezien de omvang van dit project is dit in fases geknipt waarbij steeds een ander gedeelte van het gebouw is aangepakt. Per afzonderlijke fase zijn er steeds andere installateurs uit de regio betrokken geweest voor het aanbrengen van de W-installaties.

Omdat het hier een Rijksmonument betreft is de compactheid van de units erg belangrijk. Door de klanten te voorzien van zeer getailleerde AutoCAD-tekeningen is ervoor gezorgd dat units tot op de centimeter nauwkeurig zijn ingetekend en geplaatst. In enkele gevallen zijn de units met een hijskraan via het dak in de technische ruimtes geplaatst waarna het dak weer in de originele staat is hersteld. Inatherm heeft haar partners en de opdrachtgever geholpen de strakke planning te handhaven door de units just-in-time te leveren. Ook het in bedrijf stellen van de units is gedaan door de eigen service engineers, zodat de units perfect volgens ontwerp functioneren.

Meer projecten

frisse scholen klasse b rehobothschool nijkerk decentrale schoolventilatie unit header
Kiest voor Frisse Scholen Klasse B

Rehobothschool

Basisschool De Rehoboth in Nijkerk heeft een grote renovatie ondergaan.

binnenklimaat zwembad heuvelrand voorthuizen energiezuinige lbk dantherm interland techniek
Energiezuinige luchtbehandelingskast voor zwembad

De Heuvelrand Voorthuizen

In 2018 is het nieuwe binnenzwembad gerealiseerd op de locatie van ...

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van Inatherm? Neem vrijblijvend contact met ons op!

call to actionvierkant