Musea & archieven

Musea worden voornamelijk gebruikt voor het tentoonstellen dan wel opslaan van kunst en cultuur. Aangezien deze objecten soms kostbaar, oud of fragiel kunnen zijn is het belangrijk om de ruimten te voorzien van de optimale klimaatcondities. Helaas is dit niet altijd het geval. Veel musea zijn gehuisvest in historische panden waar bouwfysische en ruimtelijke omstandigheden van het gebouw en de ruimte om techniek aan te brengen niet ideaal zijn. Dit kan leiden tot verval van voorwerpen die bijvoorbeeld zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals papier, perkament en kledingsstoffen.

Totaaloplossing Inatherm & Interland Techniek in musea & archieven

Klimaat in musea & archieven

Voor het bepalen van de juiste condities is het belangrijk om te weten dat musea een tweetal functies kunnen hebben: het tentoonstellen van kunstwerken en het conserveren van kunstvoorwerpen. Daarnaast kan een museum bestaan uit verschillende ruimtes met ieder eigen gewenste condities zoals een expositieruimte, depot, restauratiewerkplaats, bibliotheek, kantoren en publieksruimten.

Producten van Inatherm en Interland Techniek zijn terug te vinden in verschillende musea binnen Nederland. In ons assortiment zijn diverse componenten te vinden voor een gezond binnenklimaat in musea & archieven, geschikt voor toepassing in zowel nieuwbouw- als in renovatieprojecten. Belangrijkste producten die veelal in onze musea-oplossingen worden toegepast zijn:

Wet- en regelgeving

In het bouwbesluit van 2012 staan musea & archieven niet benoemd als aparte functie van een gebouw. Wel worden er algemene eisen gesteld aan de luchtverversing voor gebouwen met overige gebruiksfuncties.

Het tentoonstellen of conserveren van kunstvoorwerpen vraagt om extra aandacht van de luchtcondities in een gebouw. Afhankelijk van het soort kunstvoorwerp zal gekeken moeten worden naar de optimale luchtcondities om schade aan deze voorwerpen te voorkomen. De belangrijkste parameters hierbij zijn de luchtvochtigheid en de luchttemperatuur en deze worden dan ook vaak project-specifiek vastgelegd in een Programma van Eisen.

Onze oplossingen

Of het nu gaat om het opslaan of tentoonstellen van kunst: Inatherm & Interland Techniek leveren een breed scala aan duurzame totaaloplossingen voor diverse musea welke altijd worden afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. Inatherm & Interland Techniek hebben ruime ervaring met het conditioneren zowel grote als hele kleine musea. Bekijk onze diverse referentieprojecten voor meer uitleg over onze aanpak. Onze ervaren adviseurs staan klaar om u te ondersteunen bij de meest passende oplossing. Heeft u vragen over klimaatbeheersing in musea & archieven? Neem dan nu contact op met één van onze adviseurs.

Neem contact op!
Vaak toegepast in dit segment

Producten

Vochtbeheersing

ventilatieventielen_productcategorie_afbeelding.png

Luchtverdeling

Luchtbehandeling

Overige producten voor musea

Referenties uit dit segment

Referenties

Inatherm biedt een complete range kwalitatieve en luchttechnische componenten, waarbij volledige ondersteuning van advies tot aftersales geboden kan worden.

linked_in_boijmans.jpg

DEPOT BOIJMANS VAN BEUNINGEN

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd. Deze verzameling groeit al 165 jaar en bestaat op di...

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van Inatherm? Neem vrijblijvend contact met ons op!