Zwembaden

Nederland telt duizenden overdekte zwembaden. Het is daarbij van belang dat condensschade aan de bouwconstructie wordt voorkomen en dat het comfort voor de gebruiker optimaal is. Binnen Interland Techniek is veel expertise op het gebied van klimaatbeheersing in overdekte zwembaden. Een goed ontworpen energiezuinige luchtbehandelingsinstallatie voor zwembaden regelt de luchtkwaliteit, de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid van het binnenklimaat.

Klimaat in zwembaden

Een goed binnenklimaat in een overdekt zwembad is noodzakelijk voor het comfort van de badgasten en het aanwezige personeel, maar ook in belangrijke mate om de vochtigheid binnen bouwfysisch acceptabele grenzen te houden. De uitdaging van de luchtbehandeling van zwembaden laat zich kenmerken op twee belangrijke punten: de hoge vochtproductie en de hoge gebruikelijke ruimtetemperaturen.

Inatherm en Interland Techniek leveren verschillende, geïntegreerde totaaloplossingen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in zwembaden. Producten die veelal in onze zwembadoplossingen worden toegepast zijn:

Totaaloplossing zwembad Interland Techniek en Inatherm

Wet- en regelgeving

In het bouwbesluit van 2012 staan enkele eisen benoemd voor het ventileren van gebouwen met een 'sport' functie, waar zwembaden onderdeel van zijn. Hierin worden eisen gesteld aan de minimale luchtverversing, gebaseerd op de CO2-waarde. Echter heeft men ten aanzien van ventilatie ook te maken met andere factoren: temperatuur en luchtvochtigheid.

Een hoge vochtproductie leidt gemakkelijk tot een te hoge relatieve vochtigheid (RV), wat oncomfortabel is. Een hoge RV-waarde kan ook leiden tot inwendige condensatie in bouwkundige constructies, of tot oppervlaktecondensatie op wanden en glas. Door de hoge ruimtetemperaturen is het energiegebruik hoog en zijn energiebesparende maatregelen zeer rendabel. Met traditionele ontvochtigingsystemen wordt slechts de relatieve luchtvochtigheid geregeld, onder alle omstandigheden zorgen voor een aangenaam zwembadklimaat vereist een oplossing die ontvochtigt, ventileert én de temperatuur regelt.

Hoewel er geen harde eisen zijn in de Nederlandse richtlijnen voor de vochtbeheersing in zwembaden, wordt hier vaak wel veel aandacht aan besteed ten aanzien van het comfort in de ruimte voor de gebruikers. Hiervoor wordt vaak de Duitse praktijkrichtlijn VDI 2089 gebruikt. Hierin staan diverse richtlijnen met betrekking tot de absolute vochtigheid en de hoeveelheid buitenlucht.

Onze oplossingen

Door jarenlange ervaring in ventilatie en luchtbehandeling van honderden zwembaden is er bij onze specialisten veel kennis aanwezig, wij ondersteunen graag bij ontwerp van de ventilatievoorzieningen en benodigde apparatuur. Ook voor nevenruimtes zoals kleedkamers of horeca kunnen onze specialisten u ondersteunen.

Inatherm & Interland Techniek leveren een breed scala aan duurzame totaaloplossingen voor zwembaden welke altijd worden afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. Door de samenwerking met verschillende divisies binnen HC Groep kunnen wij een ongekend brede propositie aanbieden, waardoor er altijd een passende totaaloplossing geleverd kan worden voor uw project. Heeft u vragen over klimaatbeheersing in zwembaden? Neem dan nu contact op met één van onze adviseurs.

Neem contact op!
Vaak toegepast in dit segment

Producten

lbk zwembaden website new

Luchtbehandelingskasten Zwembaden

vochtbeheersingwebsite2023

Vochtbeheersing

pur100 website

Luchtverdeelslangen en -kanalen

Overige producten voor zwembaden

Referenties uit dit segment

Referenties

Inatherm biedt een complete range kwalitatieve en luchttechnische componenten, waarbij volledige ondersteuning van advies tot aftersales geboden kan worden.

binnenklimaat zwembad heuvelrand voorthuizen energiezuinige lbk dantherm interland techniek
Energiezuinige luchtbehandelingskast voor zwembad

De Heuvelrand Voorthuizen

In 2018 is het nieuwe binnenzwembad gerealiseerd op de locatie van het voormalige buitenbad. Zwembad De Heuvelrand in...

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van Inatherm? Neem vrijblijvend contact met ons op!

call to actionvierkant