Elektrisch verwarmen en BENG

10 december 2018

Woningen worden steeds beter geïsoleerd en uitgebreide watergevoede verwarmingssystemen met een hoge capaciteit zijn niet langer altijd noodzakelijk. Steeds vaker wordt elektriciteit -lokaal- duurzaam opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Elektrische (bij)verwarming wordt door dalende energiekosten en lage montage- en investeringskosten een steeds interessanter alternatief! Vanaf 1 januari 2020 gaan de nieuwe BENG-eisen in voor alle nieuwbouw (woningen en utiliteit) in. Deze nieuwe eisen die het gevolg zijn van het Energieakkoord en de Europese EPBD-richtlijn. De nieuwe BENG-eisen geven een hoge waardering aan elektrische verwarming waardoor elektrisch verwarmen een steeds interessantere keuze is.

Toepassing

Elektrische kanaalverwarmers zijn ook uitermate geschikt om lokaal de temperatuur van de primaire lucht vanuit de luchtbehandelingskast te verhogen. Op deze manier is het mogelijk om zonder de kostbare aanleg van een watergevoed systeem de (ruimte) temperatuur te verhogen tot een comfortabel niveau. Naast een functie als naverwarmer kunnen elektrische verwarmers ook uitstekend gebruikt worden als voorverwarmer van bijvoorbeeld WTW-units in woningen.

Door het toepassen van een voorverwarmer wordt de lucht reeds voor de warmtewisselaar met een paar graden verhoogd, het effect is tweeledig: door de temperatuur van de buitenlucht met een aantal graden te verhogen kan in combinatie metrr het WTW-rendement van de wisselaar de lucht isotherm worden ingebracht. Daarnaast zorgt een voorverwarmer voor gegarandeerde verversing van de lucht, ook bij negatieve buitentemperaturen. Bij WTW-units met een hoog rendement bestaat er namelijk een kans op invriezen van het condensaat in de wisselaar. Om dit invriezen te voorkomen wordt vaak het aandeel verse buitenlucht teruggeschroefd zodat de wisselaar niet wordt blootgesteld aan de lage temperaturen. Echter, bij langere periodes met lage buitentemperaturen kan dit ervoor zorgen dat lucht in een woning onvoldoende wordt ververst en de kwaliteit van de binnenlucht snel afneemt. Een voorverwarmer kan in dit geval zorgen dat de temperatuur van de buitenlucht wordt verhoogd zodat van invriesgevaar niet langer sprake is en de woning of het gebouw altijd wordt voorzien van verse lucht.

Behuizing

De behuizing van de elektrische naverwarmers van Inatherm is gemaakt van hoog corrosiebestendig Aluzinc 185 (corrosieklasse C4) plaatmateriaal en een verwarmingselement van RVS 304. De luchtdichtheid van de behuizing is getest volgens de Europese norm NEN-EN 15727 en voldoet aan luchtdichtheidsklasse C.  Luchtdichtheidsklasse C logo

Afmetingen en vermogen

De ronde kanaalverwarmers zijn leverbaar in de meest gangbare kanaaldiameters van 100 tot maximaal 400 mm. Per kanaaldiameter zijn er meerdere vermogensstappen mogelijk, het kleinst beschikbare vermogen is 0,3 kW en het hoogst beschikbare vermogen bedraagt 12 kW. Afhankelijk van het vermogen zijn de verwarmers geschikt voor een voltage van 230V of 400V.

Regeling

Standaard zijn de elektrische naverwarmers voorzien van een unieke ingebouwde elektrische flowbeveiliging, deze schakelt het verwarmingselement automatisch uit wanneer er te weinig flow (lucht) wordt gemeten. Op deze manier wordt de verwarmer beschermt tegen oververhitting en wordt het element automatisch uitgeschakeld. Op het moment dat er weer voldoende flow wordt gemeten zal de verwarmer automatisch zijn werking hervatten. Er hoeft dus geen externe flowmeter te worden geïnstalleerd waardoor de verwarmer snel kan worden ingebouwd en volledig autonoom werkt. De verwarmers zijn geschikt voor een minimale luchtsnelheid van 1,5 m/s (speciale uitvoeringen geschikt voor lagere luchtsnelheden zijn op aanvraag beschikbaar).


De naverwarmer met typecodering MQU heeft een ingebouwde regelaar en zorgt i.c.m. de kanaalopnemer TGK-330 voor een standalone werking op basis van een ingestelde luchttemperatuur. Desgewenst kan door het toepassen van ruimtebediening type TGR-430 ook worden geregeld op ruimtetemperatuur.
De naverwarmers zijn ook leverbaar in een versie (typecodering MQXL) die het mogelijk maakt om het vermogen te regelen middels een extern 0-10V signaal. Op deze manier kan de elektrische verwarmer worden aangestuurd door een extern regelorgaan zoals bijvoorbeeld een gebouwbeheersysteem.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de naverwarmers van Inatherm? Klik hier voor meer informatie over de CV elektrische kanaalverwarmers. U kunt ook contact opnemen met onze afdeling temperatuurbeheersing.

Meer nieuwsberichten

Elk klaslokaal een CO2-meter. En nu?

De inductie-units van Inatherm; onze meest uitgebreide productrange ooit

Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) opgehoogd