KANTOOR THE EDGE VAN DELOITTE WORDT VOORZIEN VAN ‘’VIRUSVRIJE’’ LIFT

the edge van deloitte wordt voorzien van virusvrije lift kantoor tilleman 20141210 0124 2
02 maart 2021

In kantoor The Edge start Deloitte als eerste bedrijf met een proof-of-concept door één van de liften te voorzien van het nieuwe luchtbehandelingssysteem ‘Eleminair’ van Interland Techniek en ABT. Hiermee streeft Deloitte naar een gezond klimaat in de liften zonder beperkingen in capaciteit. Dit is niet enkel tijdens de huidige coronaperiode, maar ook in de toekomst. Bij een geslaagde test zullen alle liften in The Edge worden voorzien van deze innovatieve technische oplossing.

Het prestigieuze kantoor van Deloitte is gevestigd langs de A10, aan de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas te Amsterdam. The Edge wordt terecht een computer met een dak genoemd, het gebouw is compleet volgepakt met digitale en duurzame innovaties. Sinds november 2014 is Deloitte de trotse hoofdhuurder van The Edge, een duurzaam kantoorgebouw gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw is voorzien van driedubbelglas, energiezuinige installaties en de vele geïntegreerde zonnecellen maken het kantoor zeer duurzaam.

Onder gebruikelijke omstandigheden maken honderden mensen dagelijks gebruik van een lift. Echter, de COVID-19 pandemie maakt duidelijk dat liften in gebouwen bij uitstek verzamelplaatsen zijn van ongezonde lucht. Deze compacte, veelal drukbezette ruimten worden nauwelijks geventileerd of gereinigd. Daar komt bij dat de passagiers altijd dicht op elkaar staan, waardoor een hoog besmettingsrisico ontstaat.

Met het nieuw ontwikkeld, slim, compact inbouw-luchtbehandelingssysteem kunnen liftgebruikers voortaan schone, virusvrije lucht inademen. Personenliften kunnen weer in de normale bezetting worden gebruikt. Verdiepingen zijn weer bereikbaar en het huidige oponthoud is van de baan.

Het Eleminair-systeem

Eleminair is een innovatief luchtbehandelingssysteem voor bestaande liften, dat zorgt voor gezonde lucht en een normale liftbezetting. Ingenieursbureau ABT bedacht het basisidee en ontwikkelde het in nauwe samenwerking met Interland Techniek, specialist in luchtverdeeltechniek, in krap vier maanden tijd tot een markt gereed product.

Geen kans op overdracht van droplets of aerosolen

Het principe van het Eleminair-systeem is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van virusdeeltjes via de lucht. Niet alleen wordt de lucht gereinigd, ook wordt door de luchtstroming vanuit het plafond voorkomen dat grotere druppels (droplets) en minuscule druppeltjes (aerosolen) van mens op mens worden overgedragen. Ad van der Aa, adviseur ABT en bedenker van het systeem: “Uitgebreide testen bewijzen dat de liftpassagiers op deze manier altijd verse en schone lucht kunnen inademen, ook als zij dichter op elkaar staan dan 1,5 m. Ons concept, een unidirectioneel downflowsysteem in liften, is nieuw. De gebruikte techniek is in deze vorm niet eerder bedacht en toegepast. In augustus 2020 heeft ABT er direct octrooi op aangevraagd.”

Een inbouwpakket voor iedere bestaande lift

Peter van der Velde , commercieel directeur Interland Techniek: “Eleminair is een gesloten circuit, een zelfstandig werkend systeem in het inwendige van de liftcabine. Het wordt op maat gemaakt zonder ingrepen aan de kooiconstructie. Herkeuring van de lift is daarom niet nodig. ”Sensoren registreren de aanwezigheid van personen in de liftkooi en schakelen het systeem in werking. Daarnaast bewaakt het systeem de goede en veilige werking.”

Waardebehoud van vastgoed

Ad van der Aa: “Met Eleminair kunnen liften in kantoren, wooncomplexen, ziekenhuizen en andere utilitaire gebouwen weer op de gewone manier gebruikt worden. Gebouweigenaren en -beheerders zorgen daarmee voor waardebehoud van hun vastgoed. Deze primeur heeft alles in zich om een standaard in de markt te worden.“

Winnaar van de Vernufteling 2020

Dit nieuwe concept ‘Eleminair’ van ingenieursbureau ABT en Interland Techniek werd recent door de vakjury van de Koninklijke NLingenieurs aangewezen als winnaar van de Vernufteling 2020, de jaarlijkse prijs voor het meest vindingrijke project. Ook de publieksprijs ging naar Eleminair.

Foto credits: Ronald Tilleman - Fotograaf

Meer weten over dit innovatieve luchtbehandelingssyteem voor liften? Klik hier voor de productflyer over Eleminair

Meer nieuwsberichten

elektrische kanaalverwarmers cv

Elektrisch verwarmen en BENG

suvis open van 1 10 21 tot 31 01 22

Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) opgehoogd

communique sig ah nl1

COMMUNIQUÉ SIG AIR HANDLING NEDERLAND