Scholen

Elke dag blijven duizenden leraren en leerlingen ziek thuis als gevolg van een slecht binnenmilieu op school: een te hoog CO2-gehalte, hoge temperaturen in de zomer, vochtproblemen in lokalen en in veel gevallen geluidshinder. Vermoeidheid, geurhinder, oogirritatie, hoofdpijn, benauwdheid en andere gezondheidsklachten zijn aan de orde van de dag. Al deze klachten bij elkaar noemen wij het Broeiklaseffect.

Problemen in schoolgebouwen

De kwaliteit van het binnenklimaat op scholen is vaak onder de maat. Een ongezond binnenklimaat beïnvloedt zowel de gezondheid als de leerprestaties van kinderen. 

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de CO2-concentraties in Nederlandse scholen vaak te hoog is. In naar schatting 80-88% van alle leslokalen voldoet de binnenlucht niet aan de referentiewaarde die in de wet- en regelgeving gehanteerd wordt als de minimumkwaliteit. 

Elke dag blijven duizenden leraren en leerlingen ziek thuis als gevolg van een slecht binnenmilieu op school: een te hoog CO2-gehalte, hoge temperaturen in de zomer, vochtproblemen in lokalen en in veel gevallen geluidshinder. Vermoeidheid, geurhinder, oogirritatie, hoofdpijn, benauwdheid en andere gezondheidsklachten zijn aan de orde van de dag. Al deze klachten bij elkaar noemen wij het Broeiklaseffect.

Brochure Schoolventilatie

Meer informatie over schoolventilatie, de geldende wet en -regelgeving en onze duurzame totaaloplossingen vindt u in onze brochure. Hierin staan diverse uitgewerkte ventilatiesystemen, zowel centraal als decentraal, afgestemd op de eisen gesteld in het 'Frisse Scholen' programma van eisen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Lees of download de brochure hier:

Bekijk de brochure Schoolventilatie
Brochure Schoolventilatie | Inatherm
Schoolventilatie

Duurzame totaaloplossingen

Inatherm heeft jaren ervaring in het ventileren van schoolgebouwen en biedt verschillende duurzame totaaloplossingen aan voor een optimaal binnenklimaat in scholen. Deze totaaloplossingen zijn gebaseerd op het “Frisse Scholen“ programma van eisen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Dit programma van eisen is afgestemd op het Bouwbesluit en geeft advies over het creëren van een goed binnenmilieu in scholen.

Door de samenwerking met verschillende divisies binnen HC Groep kunnen wij een ongekend brede propositie aanbieden, waardoor er altijd een passende totaaloplossing geleverd kan worden voor uw project.

Programma Van Eisen - Frisse Scholen

Het programma van eisen gaat in op vijf thema’s: energie, lucht, temperatuur, licht en geluid. Op
basis van deze thema’s zijn er drie ambitieniveaus vastgesteld:

  • Klasse C (acceptabel)
  • Klasse B (goed)
  • Klasse A (zeer goed)

Klasse C is het basisniveau, gebaseerd op geldende wet- en regelgeving, zoals deze in het
bouwbesluit tot 2012 van kracht was. In 2012 en 2015 zijn de eisen in het Bouwbesluit voor
nieuwbouw zodanig verzwaard, dat er bij nieuwbouw voor de thema’s energie en lucht minimaal
klasse B gerealiseerd moet worden.

Bekijk hier het programma Van Eisen - Frisse Scholen
Ambitieniveaus Frisse Scholen

Ventilatiesysteem voor scholen -  VOOR IEDERE SCHOOL EEN OPLOSSING

Ieder schoolgebouw en ieder bijbehorend ventilatievraagstuk is anders en vergt een maatwerkoplossing. Dit is onder andere afhankelijk van de mogelijkheden om een goed ventilatiesysteem te realiseren. Er zal dus kritisch moeten worden gekeken naar de beste oplossing. In sommige gevallen is dit een centraal ventilatiesysteem, waarbij luchtbehandeling centraal wordt gerealiseerd en vervolgens verdeeld over de klaslokalen. Dit kan echter ook betekenen dat een decentraal ventilatiesysteem met units per lokaal de beste keuze is. Schoolventilatie 

Ook op het gebied van luchtverdeling en luchtbehandeling (verwarmen, koelen, bevochtigen) geldt dat, afhankelijk van de eisen en mogelijkheden binnen een schoolgebouw moet worden gestreefd naar een passende schoolventilatie. Het is hierbij belangrijk dat er niet wordt gekeken naar één type ventilatiesysteem of product, maar naar de beste oplossing voor de specifieke situatie.

Nieuw: NEX-T School Generation

De NEX-T School Generation (SG) is een decentrale balansventilatie-unit voorzien van warmtewisselaar. De unit is de ideale ventilatie oplossing om per klaslokaal een optimaal binnenklimaat te creëren. Klaar voor een gezonde leeromgeving. Bovendien voldoet de NEX-T School Generation aan het Programma van Eisen Frisse Scholen Klasse B. De energiezuinige decentrale ventilatie-unit is onafhankelijk getest door instituut Peutz.

  • Eén unit zorgt voor gefilterde luchttoe- en afvoer, verwarming, koeling en warmteterugwinning
  • Onafhankelijk getest door Peutz
  • Voldoet aan 'Frisse Scholen' klasse B
  • Compact met zeer lage inbouwhoogte (35cm)
  • Levert 950 m³/h met een laag geluidsniveau: <33 dB(A)
Klik hier en lees alles over de NEX-T SG
Nieuw voor schoolventilatie: NEX-T School Generation

Ervaring in schoolventilatie

Al jaren maakt Inatherm zich sterk voor een goed binnenklimaat in scholen. In 2008 lanceerden wij de campagne “Stop het Broeiklaseffect” en de website www.schoolventilatie.nl. Inmiddels hebben we in honderden scholen in Nederland met onze kennis en producten kunnen zorgen voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Inatherm heeft het breedste pakket aan oplossingen van Nederland en voorziet graag in advies en hulp bij het bepalen van de juiste schoolventilatie.

Dankzij de samenwerking tussen Inatherm & Interland Techniek en de jarenlange kennis en ervaring op het gebied van schoolventilatie bieden wij een breed scala aan totaaloplossingen voor het ventileren van schoolgebouwen. Of het nu gaat om een centraal of decentraal ventilatiesysteem, verschillende typen luchtverdeling of een specifieke 'klasse' uit het PvE Frisse Scholen, er is altijd een passende schoolventilatie mogelijk.

Meer kennis over schoolventilatie nodig?

Lees onze blog speciaal over schoolventilatie. Er is veel gaande op het gebied van binnenklimaattechniek. Via onze blogs gaan we graag nader in op actuele ontwikkelingen en onderwerpen op het gebied van thermisch comfort, veiligheid, regelgeving, welzijn en duurzaamheid. 

 

Schoolventilatie | Blog 1
De minimale eisen voor schoolventilatie nader bekeken

 

Schoolventilatie | Blog 2
Lucht reinigen alleen is onvoldoende in klaslokalen

 

Schoolventilatie | Blog 3
Nog meer adviezen inzake schoolventilatie

 

Schoolventilatie | Blog 4
Garantstelling nodig voor investeringen ventilatie scholen

PROJECTVOORSTEL AANVRAGEN

Inatherm heeft jaren ervaring in het ventileren van schoolgebouwen en biedt verschillende duurzame totaaloplossingen aan. Deze oplossingen zijn gebaseerd op het “Frisse Scholen“ programma van eisen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Dit programma van eisen is afgestemd op het Bouwbesluit en geeft advies over het creëren van een goed binnenmilieu in scholen.

Projectvoorstel aanvragen
Klik hier voor een aanvraagformulier, waarmee u heel eenvoudig en snel een projectvoorstel kunt aanvragen, afgestemd op uw specifieke eisen en wensen. Door de samenwerking met verschillende divisies binnen HC Groep kunnen wij een ongekend brede propositie aanbieden, waardoor er altijd een passende totaaloplossing geleverd kan worden voor uw project.

Klik hier voor een aanvraagformulier, waarmee u heel eenvoudig en snel een projectvoorstel kunt aanvragen.
Onze producten

Producten

IQII

VEX340T

NEX-T School Generation

Bekijk alle producten

Onze projecten

Projecten

Inatherm biedt een complete range kwalitatieve en luchttechnische componenten, waarbij volledige ondersteuning van advies tot aftersales geboden kan worden.

Samenspel van technologie en duurzaamheid

Dr. Mollercollege & Walewyc-MAVO

Projectmatige uitwerking conform het concept "Frisse Scholen" resulteert in een duurzame en klimaatvriendelijke insta...

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van Inatherm? Neem vrijblijvend contact met ons op!