Sportcentra

Elke sport heeft zijn eigen accommodatie waar specifieke eisen worden gesteld aan de omstandigheden waarin deze sport optimaal uitgeoefend kan worden. Voor diverse sportcomplexen is er bij Interland Techniek in samenwerking met partners binnen HC Groep veel expertise in huis waarvan een aantal voorbeelden in onze sportventilatie-brochure zijn uitgewerkt. Interland Techniek heeft veel ervaring met het adviseren, ontwikkelen, testen, produceren, installeren en onderhouden van binnenklimaatoplossingen voor onder andere zwembaden, sporthallen en gymzalen, sportscholen, schietbanen, ijsbanen, stadions en nevenruimten.

Productgroepen

Interland Techniek en Inatherm zijn al vele jaren Nederlands meest vooruitstrevende leveranciers van geavanceerde en duurzame binnenklimaatoplossingen. Al vanaf 1952 worden onze producten met succes toegepast in onder andere utiliteit, industrie, woningbouw, retail, onderwijs, gezondheidszorg en sportcomplexen.

Wij zijn een betrouwbare partner voor adviseurs en installateurs en denken mee met architecten. Door onze kennis, ons brede productassortiment en honderden referenties van uiteenlopende sportcomplexen zijn wij een belangrijke schakel in het realiseren van een optimaal klimaat van een sportcomplex.

Interland Techniek en Inatherm hebben binnen HC Groep de krachten gebundeld. De kennis en producten zijn verdeeld over 7 productgroepen.

 

Zwembaden

Nederland telt duizenden overdekte zwembaden. Het is daarbij van belang dat condensschade aan de bouwconstructie wordt voorkomen en dat het comfort voor de gebruiker optimaal is. Een goed ontworpen luchtbehandelingsinstallatie voor zwembaden regelt de luchtkwaliteit, de luchttemperatuur en de luchtvochtigheid van het binnenklimaat.

In kleine zwembaden is zelden behoefte aan grote hoeveelheden buitenlucht. In deze situatie zal vaak voor een condensontvochtiger met 100% recirculatie worden gekozen omdat de investering klein is en de oplossing eenvoudig in gebruik.

In middelgrote zwembaden, particuliere zwembaden of hotels zal de keuze voor een ontvochtigingssysteem afhankelijk zijn van veel factoren: de hoeveelheid buitenlucht, de verdampingscapaciteit, het comfort en het budget. Als veel buitenlucht gewenst is valt de keuze vaak op een ontvochtiger met ventilatiemogelijkheden al dan niet in combinatie met een warmtepomp.

In grote openbare zwembaden is de behoefte aan buitenlucht door het grote aantal gebruikers groter dan een hotelbad. Per project en bijbehorend Programma van Eisen wordt het optimale systeem uitgewerkt veelal in combinatie met een luchtverdeelsysteem om het gewenste resultaat te bereiken van doorspoeling en luchtsnelheden in het zwembad.

Sporthallen & Gymzalen

Het binnenklimaat van een sporthal of een gymzaal is van cruciaal belang. Waar lichamelijke prestaties moeten worden geleverd, zijn de ruimtetemperatuur, voldoende ventilatie en ruimtedoorspoeling een must.

Sportscholen

Sportscholen zijn specifieke sportaccommodaties met een groot aantal sportbeoefenaars die in een relatief kleine ruimte een lichamelijk intensieve sport beoefenen. Er worden hierdoor strengere eisen aan het binnenklimaat gesteld dan bijvoorbeeld in een sporthal waar minder sporters in een grotere ruimte hun sport beoefenen. Door de ventilatie-eis per sporter is het aantal luchtwisselingen hoog en dient er speciale aandacht te worden besteed aan het tochtvrij inblazen van frisse lucht. Het juiste inblaasrooster is van cruciaal belang. Door de intensiteit van het sporten en het grote aantal sporters in een relatief kleine ruimte is de warmtebelasting in een sportschool hoog. Er zal dus voldoende koelenergie beschikbaar moeten zijn. Hierdoor is het ook belangrijk om de vochtigheid goed te controleren en te regelen om te voorkomen dat de ruimten muf worden en specifieke geuren dominant worden.

Schietbanen

Bij het schieten met vuurwapens treedt luchtverontreiniging op. De mate van verontreiniging is afhankelijk van het type wapen, de soort munitie, de schietintensiteit en het af te leggen parcours. De verontreinigingen bestaan onder andere uit koolmonoxide, nitreuze gassen en dampen (NOx) en concentraties van lood, koper en zinkoxyderook. Om de luchtverontreiniging voor instructeurs en schutters binnen de aanvaardbare grenzen te houden, is het noodzakelijk dat langs de schutter in de richting van de kogelvanger een laminaire luchtstroom wordt gerealiseerd die de verontreinigingen afvoert. De wet milieubeheer heeft de maximum aanvaardbare concentratie verontreinigingen (MAC-waarden) voor schietbanen vastgesteld welke moeten worden gehanteerd bij het ontwerp van een schietbaan.

IJsbanen

Luchtverdeling op ijsbanen is een vak apart. Behalve de klimaateisen is het gedrag van de luchtsnelheid op het ijs cruciaal voor de schaatsers. Bij het ontwerp van een overdekte ijsbaan moet een uitgebreid Programma van Eisen ten grondslag liggen met betrekking tot het binnenklimaat. Het binnenklimaat mag niet worden beïnvloed door omstandigheden van buiten, om zo een optimale ijskwaliteit te kunnen garaderen.

Stadions

HC Groep heeft in meerdere sportstadions producten mogen leveren. Grote ruimten gevuld met vele toeschouwers en sporters vragen om maatwerkoplossingen. Totaalconcepten die als maatwerk kunnen worden geleverd vereist veel ervaring. Samen met HC Groep zal dit resulteren in creatieve oplossingen, voor een optimaal binnenklimaat voor sporters en toeschouwers.

Nevenruimten

Moderne sportaccommodaties beschikken steeds meer over ruimten waarin niet gesport wordt. Naast kleedkamers en scheidsrechterruimten beschikken deze accommodaties over een kantine/bar, restaurant, kantoren en bijeenkomstruimten. Vanuit het brede leveringsprogramma binnen HC Groep kan er altijd een passende installatie voor uw project worden uitgewerkt.

Brochure Sporten

In de brochure "Sporten" staat klimaatbeheersing in sportcomplexen centraal. Voor diverse sportcomplexen is binnen
HC Groep veel expertise in huis waarvan een aantal interessante voorbeelden in de sportbrochure zijn uitgewerkt.

HC Groep heeft veel ervaring met het adviseren, ontwikkelen, testen, produceren, installeren en onderhouden van binnenklimaatoplossingen voor sportaccommodaties.

Wilt u meer weten over klimaatoplossingen in sportaccommodaties? Wij komen graag onze brochure Sporten toelichten. Neem vrijblijvend contact op met Inatherm of Interland Techniek. interlandtechniek@hcgroep.com of via 
+31 416 317 830.

Download de brochure 'Sporten'
Onze producten

Producten

DRV-ECS

VEX330T

textiele luchtverdeelslang

Bekijk alle producten

Referenties uit dit segment

Referenties

Inatherm biedt een complete range kwalitatieve en luchttechnische componenten, waarbij volledige ondersteuning van advies tot aftersales geboden kan worden.

Kanaalventilatoren

Johan Cruijff ArenA

Inatherm heeft zijn producten geleverd voor een bijzonder project in opdracht van BAM. In de Johan Cruijff ArenA heef...

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van Inatherm? Neem vrijblijvend contact met ons op!